TEV-dagen gehouden op het DCBRNC

23-10-2019

Op dinsdag 15 en woensdag 16 oktober werden de TEV-dagen gehouden op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) CBRN van het Defensie CBRN Centrum. Dit werd gedaan in samenwerking met de Landelijke Politie en de Koninklijke Marechaussee.

Het doel van de dagen was om Teamleiders Explosieven Veiligheid (TEV) bij elkaar te brengen om ervaringen met elkaar uit te wisselen en dieper in te gaan op hun specifieke vak. Daarbij waren explosievenexperts van o.a. politie, KMar en EODD aanwezig.

Knallende start

Commandant DCBRNC, luitenant-kolonel Douglas Broman, opende de TEV-dagen letterlijk met een knal. In het nagebouwde metrostation werd namelijk een thunderflash afgestoken waarna de bezoekers een korte demo kregen over de trainingsmogelijkheden die het NTC biedt middels een scenario van een chemische bomaanslag.

Sprekers van de dag

De twee sprekers op de dagen waren Erik Wesseloo en Arjenne Janssen-Peeters. Wesseloo deelde zijn ervaringen die hij opdeed toen hij als first responder aanwezig was net na de aanslag in Utrecht van 18 maart dit jaar. Daarbij onderzocht hij niet alleen de plek van de aanslag zelf, maar ook de plaats waar de auto van de verdachte aan werd getroffen.

Arjenne Janssen Peeters was vanuit het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanwezig om haar ervaringen te delen vanuit haar functie als coördinator van het Nederlandse Bomdatasysteem (BDS).

Uitrusting CBRN Responseenheid

Naast de lezingen konden de deelnemers ook kennismaken met de werkwijze en uitrusting van de CBRN Responseenheid. Deze eenheid staat 24/7 klaar om binnen 5 minuten te verplaatsen richting een plek in Nederland waar een CBRN(e)-dreiging geconstateerd is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aantreffen van een poederbrief.

Een robot van de CBRN Responseenheid bij het metrostation op het NTC CBRN