Nieuwe commandant CBRN Responseenheid

16-11-2020

Vorige week vond er een wisseling van de wacht plaats bij de CBRN Responseenheid (RE). Majoor Pater van de Luchtmacht droeg het commando over aan majoor Van Den Berg van de Landmacht.

Bij zijn vertrek kreeg majoor Pater een functioneringsgratificatie voor zijn werk en inzet als commandant van de RE. In zijn tijd als commandant heeft de RE zich weten te onderscheiden als een eenheid van het DCBRNC dat zich effectief toespitste op innovatief werken. Een voorbeeld daarvan is een CBRN-oefening medio oktober op het Nationaal Trainingscentrum CBRN (NTC). Tijdens deze oefening waren verschillende civiele partners (zoals politie, brandweer en GGD/GHOR) virtueel aanwezig vanwege de coronamaatregelen. Door deze innovatieve manier van werken kon er alsnog effectief en op een veilige manier getraind worden.

Deze manier van denken uitte zich ook tijdens de ceremonie zelf. Vanwege de RIVM-maatregelen was er namelijk een beperkt publiek fysiek aanwezig. Een deel van de collega's en het thuisfront kon echter aanwezig zijn middels een live-verbinding die de RE op had gezet.

Majoor Pater was drie jaar lang commandant van de RE en zal beginnen aan een nieuwe functie in Amersfoort. Daar zal hij aan de slag gaan bij het Defensie Expertisecentrum Militair & Uitrusting.

Majoor Van Den Berg heeft inmiddels het stokje overgenomen als nieuwe commandant.

De CBRN Responseenheid is een unieke eenheid die 24/7 klaar staat om binnen 5 minuten te reageren op CBRN-incidenten in Nederland.

Majoor Pater draagt het commando van de CBRN Responseenheid over aan majoor Van Den Berg.