NATO oefening Precise Response

31-07-2018

Van 9 t/m 27 juli heeft personeel van het Defensie CBRN Centrum de NATO CBRN oefening Precise Response ondersteund. Deze oefening werd voor de 15de keer georganiseerd door het Defence Research and Development Canada (DRDC) op de Canadian Forces Base Suffield in Alberta, Canada. Deze oefening gaf personeel van 101 en 414 CBRN Verdedigingscompagnie (Detectie, Identification & Monitoring teams en een ontsmettingseenheid) en personeel van het CBRN peloton van de EODD de mogelijkheid om hun vaardigheden in omstandigheden met live CBRN middelen te trainen.

Door de internationale setting met andere NATO landen werd de mogelijkheid geboden om multinationaal op te treden.

De oefening gaf de ongeveer 400 deelnemers van de deelnemende landen (Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Denemarken, Polen en Nederland) mogelijkheden om hun vaardigheden en interoperabliteit te beoefenen. Vele specialisten (waaronder van de CBRN School en het Defensie Expertise Centrum) zorgden daarbij voor ondersteuning. In de eerste week konden nationale procedures worden beoefend en werd er nader kennis gemaakt met het materieel en doctrines van de andere landen. 

Het werk van de teams werd er niet makkelijker op gemaakt toen de temperatuur, net als in Nederland, naar ongekende hoogte steeg.

De scenario’s werden in de loop van de oefening uitgebouwd van enkelvoudige naar meervoudige settings. Bovendien werden genomen monsters aangeboden aan het laboratorium alwaar men de exacte samenstelling van de gemeten stoffen kon vaststellen. Hierdoor kregen de teams feedback op de uitgevoerde werkzaamheden.