In het nieuws: MULTI-oefening op het NTC

30-01-2020

Afgelopen woensdag vond er een bijzondere oefening plaats op het Nationaal Trainingscentrum CBRN in Vught. Voor deze ene keer waren het niet ervaren professionals die de organisatie en coördinatie ter hand namen, maar studenten van de Hogeschool Rotterdam. Een event dat ook de aandacht van diverse media zoals Trouw en Hart van Nederland aantrok.

Bij de zogenoemde MULTI-oefening waren er een kleine 300 deelnemers betrokken van verschillende hulpinstanties. Onder andere politie, brandweer, GGD/GHOR, Rode Kruis en Defensie waren actief betrokken tijdens tijdens deze oefening. Hierbij leerden ze goed met elkaar samen te werken tijdens een ramp waarbij er sprake kan zijn van een CBRN-incident.

Het bijzondere aan deze oefening was echter dat zowel de organisatie, het schrijven van de scenario's en de coördinatie van de oefening door studenten van de Hogeschool Rotterdam gedaan werd. Zij deden dit vanuit de minor or major disaster welke gevolgd kan worden. Hierbij deden de veiligheidsmedewerkers van de toekomst hun eerste ervaringen op met (het oefenen van) een dergelijke ramp.

Los van de studenten van de Hogeschool Rotterdam, waren er ook studenten van de Politieacademie Eindhoven aanwezig tijdens de oefening. Op deze manier is er een maximaal leerrendement gehaald door te oefenen op het NTC CBRN.

Tevens was er aandacht vanuit verschillende media. Zo was Hart van Nederland van SBS6 aanwezig, kwam dagblad Trouw langs om een artikel te schrijven en was Dutch Defence Press er om foto's te maken voor een artikel over de MULI-oefening.