Defensie en hulpdiensten beoefenen chemische terreuraanslag

05-04-2019

Afgelopen donderdag werkten de specialisten van het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC), brandweer en de civiele hulpinstanties nauw samen tijdens het beoefenen van een terroristische aanslag met chemische middelen in een woonwijk en een metrostation. Dit deden zij op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) in Vught.

De multidisciplinaire training vond plaats op 2 locaties op het Nationaal TrainingsCentrum. Diverse hulpdiensten waren al vroeg ter plaatse om een analyse uit te voeren. Daarna volgde een incident in de metro. Hier werd op gereageerd door de politie, brandweer en GGD/GHOR. Al snel ontstond daar het vermoeden dat er sprake was van een chemische dreiging. Hierdoor ging er bij de civiele hulpdiensten alle alarmbellen af. De politie droeg zorg voor veiligheid, de brandweer redde en ontsmette slachtoffers en de ambulancediensten verzorgden de eerste medische zorg. Binnen het gehele scenario werd niet alleen het omgaan met een CBRN-incident beoefend, maar lag het accent ook op de nauwe samenwerking tussen Defensie en de verschillende civiele hulpdiensten.

Naast de eerder genoemde instanties oefenden ook het LTFO, het RIVM, het Rode Kruis, de explosievenopruimingsdienst Defensie (EODD) en de CBRN-responseenheid mee. In totaal was een kleine 130 hulpverleners in de weer bij dit incident. De oefening kreeg zelfs een internationaal tintje dankzij de aanwezigheid van een Belgisch brandweerkorps.

In de nabespreking van beide locaties kwam naar voren dat de aanwezige eenheden het een zeer nuttige en leerzame dag vonden. Men had het gevoel dat men de samenwerking verdiept heeft om elkaar effectief in te zetten en te ondersteunen tijdens CBRN-incidenten.

Het DCBRNC is hét expertisecentrum op het gebied van CBRN. Niet alleen binnen Defensie, maar – in samenwerking met de civiele veiligheidspartners – ook binnen civiel Nederland. Het DCBRNC levert kennis, opleidingen en trainingen voor alle partners: militair en civiel, nationaal en internationaal. Het NTC is een uniek voorbeeld van deze vergaande samenwerking.

Het NTC bevindt zich naast de Van Brederodekazerne in Vught. Op het NTC kunnen situaties zo realistisch mogelijk worden beoefend. Zo is er een nagebouwd winkelcentrum, een oefenhuis en een metrostation waardoor er zo’n 53 settings kunnen worden gecreëerd met per setting tientallen scenario’s.