Defensie CBRN Centrum 94 jaar

18-05-2020

Vandaag vierde het Defensie CBRN Centrum haar 94ste verjaardag. Daarbij was er ook ruimte voor het waarderen van enkele collega’s die zich uitzonderlijk in hebben gezet voor het centrum. Vanwege de coronacrisis vond de bijeenkomst in aangepaste vorm plaats.

Het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) zet de tradities voort van de op 18 mei 1926 opgerichte Militaire Gasschool. De verjaardag werd bescheiden gevierd met het uitbrengen van een toast met een shot Absinth – de drank van het DCBRNC – en een kort samenzijn op het CBRN-plein op de Van Brederodekazerne te Vught.

 

Waardering

Tevens was er ruimte en gelegenheid om enkele collega’s in het zonnetje te zetten. Adjudant Alex van de CBRN School, korporaal John van het Nationaal Trainingscentrum CBRN, Ritmeester Gert-Jan van de CBRN Responseenheid en burgercollega Ruud van de sectie logistiek kregen allen een tevredenheidsbetuiging van de commandant van het DCBRNC, de luitenant-kolonel André van Wijk. Deze collega’s hadden zich de afgelopen tijd bewezen door het uitstekende werk dat ze verricht hebben.

 

Uitreiking gasratel

Als laatst was het de beurt aan vertrekkend collega adjudant Bert-Jan, die zijn specialistische kennis en ervaring op het gebied van Opleiden en individueel Trainen de afgelopen jaren in heeft gezet voor het DCBRNC. Hij kreeg de gasratel uitgereikt. Deze gasratel is een aantal jaren geleden ingevoerd als bijzondere blijk van waardering en wordt elk jaar uitgereikt op de verjaardag van het centrum.

 

Gepaste coronamaatregelen

Uiteraard hecht ook het DCBRNC aan het zo veilig mogelijk werken tijdens deze coronacrisis, wat zich uitte in de toegepaste maatregelen tijdens de verjaardag. Zo was slecht een beperkt aantal collega’s aanwezig en stonden de aanwezigen tijdens de ceremonie minimaal twee meter van elkaar af. Dit was mogelijk door gemarkeerde piketpaaltjes die van tevoren aan waren gebracht op het CBRN-plein. De collega’s die de shotjes Absinth en het gebak uitreikten waren uitgerust met mondmaskers en medische handschoenen. Hierdoor kon er zo veilig mogelijk gewerkt worden. Al met al een waardige en passende viering van de verjaardag van het Defensie CBRN Centrum. 

Adjudant Bert-Jan krijgt de gasratel uitgereikt door luitenant-kolonel André van Wijk.