CBRN training Medisch Spectrum Twente.

04-07-2017

Op vrijdag 23 juni jl. is door zorg van personeel van het DCBRNC in samenspraak met het MST een BHV ploeg geschoold en getraind in de decontaminatie van slachtoffers die worden aangeboden bij de spoedeisende hulp. Deze dag was de tweede in rij, de eerste was eind mei.

Het betrof een BHV ploeg waarvan de medewerkers zijn opgeleid tot manschap A (brandweer) die ook wordt ingezet bij de decontaminatie van chemisch en/of radioactief besmette slachtoffers.

De dag begon met een theoretisch deel over stralingsfysica in het radiologisch meetlokaal van de CBRN School en een praktisch deel waarbij men zelf eenvoudige radiologische meetproeven kon uitvoeren. Dit onder begeleiding van instructeurs van de CBRN school.

Aan het einde van de ochtend heeft de CBRN Respons Eenheid een goede presentatie gegeven over de inzetmogelijkheden en de beschikbare middelen van de eenheid.

Na de lunch vertrok het gezelschap naar het Nationaal Training Centrum CBRN, waar aan de hand van een radiologisch en chemisch incident het eigen inzetprotocol werd getraind. Opvallend was de motivatie en leergierigheid van de mensen, ondanks de oplopende temperatuur. Er werd serieus gewerkt en de scenario’s werden uitgebreid geëvalueerd.

De aanwezigheid van een traumachirurg en een SEH arts uit het eigen ziekenhuis werd door de BHV ploeg zeer gewaardeerd en was ook duidelijk van meerwaarde.