Brigadegeneraal Dobbenberg bezoekt DCBRNC

27-05-2020

Op dinsdag 26 mei bezocht brigadegeneraal Ernst Dobbenberg het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) in Vught. De generaal is directeur Wapensystemen & Bedrijven van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De genist bracht onder andere een bezoek aan het Nationaal Trainingscentrum (NTC) CBRN waar hij bij werd gepraat over de werkzaamheden van het DCBRNC en de wapensystemen die binnen het CBRN-domein gebruikt worden.

De presentatie op het NTC werd gegeven in stijl: namelijk in het nagebouwde ‘Italiaanse restaurant’. Tijdens deze presentatie vertelde de commandant van het DCBRNC – luitenant-kolonel André van Wijk – over wat het centrum is en wat het precies doet. Hierna volgde een rondleiding door de rest van het NTC waarin diverse realistische scenario’s geoefend kunnen worden in onder andere een vliegtuigromp en een nagebouwd metrostation.

Buiten op het NTC-terrein stond de CBRN Responseenheid (CBRN RE) klaar. Deze operationele eenheid van het DCBRNC staat 24/7 paraat om in te grijpen tijdens CBRN-incidenten in Nederland. Generaal Dobbenberg kreeg van de CBRN RE een demonstratie over het materieel waar zij mee werken en hoe dat zich uit in de praktijk.

Als laatste onderdeel van het bezoek vond er een verdiepend gesprek plaats tussen de generaal en de commandant van het Defensie Expertisecentrum CBRN (DEC). Binnen het DEC is alle kennis op het gebied van CBRN gebundeld. Generaal Dobbenberg en de commandant van het DEC – luitenant-kolonel Gert-Jan Witteveen – gingen dieper in op de wapensystemen die op dit moment al gebruikt worden en de ontwikkeling van eventuele toekomstige wapensystemen binnen het CBRN-domein.

Al met al was het bezoek een leerzame middag waarin er weer meer van elkaar geleerd werd en men kennis kon maken met het DCBRNC en dieper in kon gaan op de ontwikkeling van en het gebruik van de wapensystemen die de krijgsmacht kent.

Luitenant-kolonel André van Wijk met brigadegeneraal Dobbenberg bij het DCBRNC-muurtje.