Bijscholing CBRN aandachtsfunctionarissen ziekenhuizen regio Utrecht

21-03-2017

Op 21 maart waren 10 CBRN aandachtsfunctionarissen van verschillende ziekenhuizen aangesloten bij Traumazorgnetwerk Midden-Nederland (regio Utrecht) te gast bij het Defensie CBRN centrum voor hun jaarlijkse bijscholing. De CBRN aandachtsfunctionarissen zijn werkzaam in het Meander Medisch Centrum, het Diakonessenhuis Utrecht, het Antonius ziekenhuis Nieuwegein, het UMC Utrecht / calamiteitenhospitaal en GHOR-VRU.

Het doel van deze jaarlijkse bijscholing van de CBRN aandachtsfunctionarissen is verdieping van CBRN kennis en (instructie)vaardigheden d.m.v. kennisuitwisseling, het verzorgen van instructie en het uitwerken van praktijkoefeningen.

Tijdens het ochtendprogramma werd door twee CBRN aandachtsfunctionarissen een presentatie met casuïstiekbespreking over zuren en basen gegeven. Ook werd een quiz gedaan door twee andere CBRN aandachtsfunctionarissen om de theoretische kennis te testen en te ervaren of deze onderwijsmethode leuk is om in te brengen bij scholingen in het eigen ziekenhuis.

Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. Eén groep ging naar het chemie lokaal, de andere groep naar het radiologisch lokaal voor een verdiepende instructie over chemie en stralingsfysica van instructeurs van de CBRN school.

In de middag werd er getraind op het Nationaal Trainingscentrum. De CBRN aandachtsfunctionarissen die verantwoordelijk waren voor het ochtendprogramma hebben twee casussen ingebracht voor de scenariotraining.

Twee slachtoffers (acteurs van 2-Rescue) werden aangeboden aan het ziekenhuis in het Oefen & Trainingshuis op het Nationaal Trainingscentrum. Eén slachtoffer kwam als zelfverwijzer naar de Spoed eisende Hulp (SEH) nadat hij een bijtende stof in zijn gezicht en ogen had gekregen. Het andere slachtoffer was een asbest onderzoeker die na een val van 10 meter in de schacht was gevallen en meerdere verwondingen had opgelopen. Hij werd door de ambulancedienst binnen gebracht. Op de SEH werden beide slachtoffers ontsmet door de verpleegkundigen die beschermende kleding aan hadden en oefenden de verpleegkundigen met het aanbrengen van een Morganlens en het inbrengen van een botnaald.

De deelnemers vonden het een leerzame dag en hebben alweer genoeg ideeën om de volgende bijscholingsdag in 2018 op het Defensie CBRN Centrum in te vullen.