5 daagse scholing “Gezondheidsaspecten CBRNe voor GAGS en artsen MMK”

20-03-2017

Van 13 t/m 17 maart 2017 vond op het Defensie CBRN centrum in Vught de scholing “Gezondheidsaspecten CBRNe voor GAGS en artsen MMK” plaats. (GAGS=geneeskundig adviseur gevaarlijke stoffen; MMK= medische milieukunde). Het doel van deze scholing was meer te leren over achtergronden, eigenschappen en medische aspecten van de belangrijkste CBRNe bronnen. Diverse scenario’s en incidenten kwamen aan bod, maar ook de nodige meetmethoden en meetstrategieën en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en veiligheid.

Deze vijfdaagse CBRNe- cursus is het product van samenwerking tussen NSPOH (Netherlands School for Public en Occupational Health), het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), het CEAG (Coordinatiecentrum expertise Arbeid en Gezondheid, cluster Toxicologie & Arbeidshygiëne en cluster Stralingshygiëne), het  GAGS platform, de Defensie Gezondheidszorg Organisatie te Doorn en het Defensie CBRN centrum in Vught.

De  eerste dag stond in het teken van chemische strijdmiddelen. Op de tweede dag kregen de cursisten bij het RIVM in Bilthoven les over biologische agentia en bio-veiligheid, infectieziektebestrijding, metingen en CBRN screening. Op dag drie waren er lessen over radiologische middelen en was er een praktijkdemonstratie met radioactieve bronnen en meetmiddelen. Daarbij hoorde ook de triage en opvang bij stralingsincidenten en de medische aspecten van radiologische incidenten. De dagen erna was er aandacht voor medische aspecten en effecten van explosies, voor het optreden van de brandweer bij CBRNe incidenten en werden er een aantal scenario’s beoefend op het Nationaal Trainings Centrum CBRN in Vught.

Radiologisch scenario in de metro
Chemisch scenario in bioscoop en Italiaans restaurant